Avokado tummuu itsensä vuoksi

 

    Meidän ruokapöydän suosikki on salaatti, jossa avokadon palojen joukossa puikkelehtii villirukolan lehtiä. Terveellisen kasvisherkun kasaamisessa kiusallisinta on, että sen voi tehdä vasta vähän ennen tarjoilua, koska kuoren suojista paljastettu hedelmä tummuu jokseenkin nopeasti. Värin muutosta voi toki hidastaa sulkemalla salaattikulho ilmatiiviisti joko kannella tai talouskelmulla, mutta se ei tehoa tuntikaupalla.

Kuori suojaa avokadon hedelmiä. Jos kuori rikkoutuu,, hedelmään muodostuu tummia väriaineita. Kuva Pixabay.

    Mikä ihmistä jurppii, on avokadon kannalta tarkoituksenmukaista. Sen hedelmälihassa on fenoleiksi kutsuttuja aineita. Kun avokadon kuori rikotaan ja sisus paloitellaan, fenolit pääsevät kosketuksiin ilman kanssa. Hapen vaikutuksesta fenoleista muodostuu luonnon omia mikrobien kasvua ehkäiseviä suoja-aineita. Samalla kehkeytyy värillisiä aineksia, niitä jotka rumasti tummentavat pilkotut vaaleanvihreät palaset.

    Fenolien ja niistä muodostuneiden säilöntä- ja väriaineiden terveysvaikutuksista on vaikea löytää kattavaa tietoa. Jonkinlaisena nyrkkisääntönä voi kuitenkin pitää, että ulkonäöltään voimakkaasti muuttuneita elintarvikkeita ei kannata syödä. Se on järkevää ennakkoluuloisuutta ja ongelmien ennalta ehkäisyä: jos et ole varma suupalan turvallisuudesta, jätä se lautaselle.

    Hedelmä hyötyy säilöntäaineistaan. Jos kuori menee rikki, vauriokohdasta sisään pyrkivät mikrobit eivät pääse sitä pilaannuttamaan, koska oma puolustus torjuu hyökkäyksen. Hyvässä tapauksessa kuoren vamma arpeutuu ja hedelmä kykenee jatkamaan elämäänsä, kunnes sen sisällä oleva iso siemen alkaa itää ja sopivassa paikassa kasvaa uudeksi puuksi.

Pari tuntia pöydällä muhineet avokadon palat ovat tummuneet ilman hapen vaikutuksesta. Salaattiin on lisätty villirukolan lehtiä ja oliiviöljyä.

    Astian sulkemisen lisäksi värinmuutosta yritetään viivästyttää lisäämällä auki leikatun hedelmän seuraksi muita ruoka-aineita. Avokadon palojen joukkoon voi puristaa sitruunamehua mausteeksi, mutta samalla se hidastaa tummumista. Ikävä vain, että senkin teho on rajallinen. Myös mehustetut lohkot muuttavat väriä, joskin jonkin verran käsittelemättömiä hitaammin.

    YouTube-video antaa vinkin, jossa avokadon joukkoon pilkotaan sipulia isoiksi paloiksi. En ole kokeillut, mutta tubettajan mukaan homma toimii. Sipulin voimakas aromi taatusti tarttuu miedonmakuiseen avokadoon. Sen vuoksi kannattaa varmistaa, että yhdistelmä viehättää ruokailijoiden makuhermoja, jos haluaa käyttää sipulia.

    Epäonnistuneiden tummumista ehkäisevien kokeilujen jälkeen olen alistunut hyväksymään herkkuhedelmän puolustusjärjestelmän. Suunnittelen aterian niin, että ehdin koota avokadosalaatin juuri ennen aterian alkua. Ihannetapauksessa kokkeja on monta, ja joku heistä täyttää salaattikulhon hohtavalla vihreydellä juuri ennen ruokailijoiden eteen siirtämistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *